Toenemend aantal ict'ers ontevreden over werkgever - Computable.nl (2024)

Visma Raet klapt binnen en is populairste

De Nederlandse ict’er die werkt bij een ict-organisatie is steeds minder te spreken over de eigen werkgever. Dit blijkt uit het werkgeversonderzoek dat Computable liet uitvoeren door Enigma Research. Ict’ers werd gevraagd om de werkgever op zestien onderdelen te beoordelen en maar liefst dertien onderdelen scoorden lager als in 2023. Deze trend zagen we vorig jaar ook, toen veertien onderdelen lager werden beoordeeld. Onderdelen die wel meer in een werkgever worden gewaardeerd, zijn de maatschappelijke betrokkenheid en de mate waarin op vitaliteit en gezondheid wordt ingezet.

Is het dan kommer en kwel in de Nederlandse ict-markt? Nee, zeker niet. Er zijn nog steeds twintig ict-organisaties die in het onderzoek van Computable en Enigma Research hoger dan een 9 scoren. Vorig jaar werd die grens bij positie zestien bereikt. Daarnaast zien we zoals elk jaar grote schommelingen. Zo wist OGD ict-diensten vorig jaar van plek negen de top te bereiken en zakt het in 2024 terug naar positie zeven. Dat betekent dat we dit jaar een nieuwe nummer één hebben, en dat is ook nog eens een nieuwe binnenkomer. Met een 9,85 is Visma Raet in 2024 de populairste ict-werkgever onder ict-organisaties, een cijfer dat zeven honderdste hoger ligt dan het eindresultaat van OGD vorig jaar.

Top drie

Met dit cijfer blijft Visma Raet de rest van de top drie ruim voor. Op plek twee en drie zien we stijgers terug die vorig jaar ook al in de top tien stonden. Zo weet Tosch, dat in 2023 nog in de lijst stond inclusief de aanduiding ‘Automatisering & Security’, op te klimmen van de vijfde naar de tweede positie. Aces Direct volgde dit goede voorbeeld door van plek acht naar positie drie te stijgen. Qua gemiddeld eindcijfer zitten beide bedrijven dicht op elkaar (9,68 om 9,66), maar dus wel op eerbiedige achterstand van Visma Raet.

Achter deze top drie zien we verder in de top tien nog vier nieuwe binnenkomers en drie partijen die vorig jaar nog in de top vier stonden. Zo zijn op de vierde en vijfde positie Lemonshark en RealizIT als nieuwkomers terug te vinden. Vooral Lemonshark staat met een 9,65 op de drempel om de top 3 binnen te stappen, al zit RealizIT met een 9,62 er ook niet ver vandaan. Daarna volgen Alfa1, de groep waar Group9, Mstack, Haystaq, Blupoint, Adaptif en N-abled deel van uit maken, OGD ict-diensten en Hello Professionals, die alle drie plekken hebben moeten inleveren ten opzichte van 2023. De top tien wordt afgesloten met nieuwkomers Solvinity en Attached.

Dalende tevredenheid

In het werkgeversonderzoek werden in totaal 216 ict-organisaties beoordeeld. 53 van hen kregen voldoende respons om toegelaten te worden tot de top vijftig. Dat betekent dat dit jaar Dictu (Dienst ICT Uitvoering), Ordina en Atos op de eindlijst ontbreken, maar wel terugkomen in deellijstjes die verderop in deze jaargids zijn terug te vinden. Door alle resultaten bij elkaar te vegen zien we ontwikkelen in de markt ontstaan die iets zeggen over de tevredenheid van ict’ers over hun werkgever. Het gemiddelde cijfer van de markt kwam uit op een 8,64, zes honderdsten lager dan vorig jaar.

Na de coronapandemie zagen we dat ict-organisaties mateloos populair waren als werkgever onder hun eigen ict’ers. De toegevoegde waarde die deze organisaties in deze unieke tijd wisten te bieden zorgde voor een bepaalde euforie onder de eigen mensen. Dit gevoel begint weg te ebben. Daar waar in 2022 nog belachelijk hoge rapportcijfers aan de ict-organisaties werden toegedicht, daar zien we nu twee jaar op rij lagere gemiddelde rapportcijfers (zie tabel hieronder). Vorig jaar wisten alleen de scholingsmogelijkheden hoger te scoren, dit jaar is dat voorbehouden aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de werkgever en de mate waarin wordt ingezet op vitaliteit en gezondheid.

Gemiddelde rapportcijfers

Net als vorig jaar vinden ict’ers de financiële stabiliteit van de ict-organisatie waarvoor zij werken het belangrijkste. Het is in 2024 echter nog wel het enige onderdeel dat boven een 9 scoort, de overige vijftien onderdelen scoren tussen een 8 en een 9. Qua volgorde van de uitgevraagde onderdelen is de rest van de top vier wel hetzelfde als in 2023, de scholingsmogelijkheden zakken iets weg. In de onderste regionen zien we dezelfde laatste drie als vorig jaar, waarbij het salaris of de salarisgroei een steeds grotere achterstand begint op te lopen op de rest. Ook ietwat zorgelijk is het feit dat ict’ers zich steeds minder gewaardeerd voelen.

Rapport
Zo zien de gemiddelde rapportcijfers van de Nederlandse ict-organisaties er uit.

20242023Voorwaarde
9,039,18Financiële stabiliteit van werkgever
8,979,02Bedrijfscultuur, werksfeer en collega’s/collegialiteit
8,838,91Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
8,818,85Mobiliteitsregeling
8,778,83Faciliteiten om verantwoord te werken
8,748,85Scholingsmogelijkheden
8,698,74Privacytraining en voldoen aan wet- en regelgeving
8,698,71Diversiteit en inclusiviteit
8,638,73Balans tussen werk en privé
8,618,57Maatschappelijke betrokkenheid werkgever
8,538,68Carrièreperspectief en ontwikkelmogelijkheden
8,528,59Innovatief zijn en aansprekende producten/diensten die de werkgever levert
8,498,59Waardering voor prestaties
8,448,44Secundaire arbeidsvoorwaarden
8,428,38Vitaliteit en gezondheid

In het werkgeversonderzoek worden ict-organisaties dus op zestien onderdelen beoordeeld. Dat betekent dus ook dat we zestien deellijstjes hebben op basis waarvan we kunnen kijken wie het op deelgebieden het beste doet. Met een Visma Raet glansrijk op nummer één in de algemene lijst zou je verwachten dat dit bedrijf ook de meeste deellijstjes aanvoert. Dit is echter bij lange na niet zo. Sterker zelfs, Visma Raet weet maar één keer bovenaan een deellijstje te prijken. Dat is op basis van de werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Verder prijkt de naam wel enkele keren op een tweede positie, maar in de deellijstjes zien we toch vooral andere ict-organisaties het goed doen.

Perspectief voor rest

Hoe kan dat? In het werkgeversonderzoek kunnen deelnemers hun werkgever op zestien gebieden een cijfer geven, op basis waarvan de eindlijst wordt samengesteld. Hen wordt echter ook gevraagd aan welke onderdelen ze veel waarde hechten. Dan zien we bij Visma Raet dat dit eigenlijk alleen is bij de werkzaamheden en verantwoordelijkheden, de waardering voor de prestaties en de bedrijfscultuur, werksfeer en collega’s/collegialiteit. Een onderdeel als een mobiliteitsregeling wordt zelfs als totaal onbelangrijk bestempeld. Dat biedt dus perspectief voor de rest.

Want met het ontbreken van Visma Raet bovenaan vijftien deellijstjes zien we daar dus andere lijstaanvoerders terug. De grote winnaar blijkt dan Solvinity te zijn, want het staat bovenaan maar liefst de helft van alle deellijstjes. Ook Tosch doet het zeker niet slecht, het voert maar liefst zes van de zestien deellijstjes aan. Met Visma Raet dus slechts één keer bovenaan blijft er dus nog één nummer één-positie over. Deze is voor Dell, het voert de lijst op het gebied van diversiteit en inclusie aan. Dat Dell juist op dit gebied zo goed scoort is mede toe te schrijven aan het feit dat hun Nederlands general manager Isabel Moll dit thema sinds haar aanstelling in 2021 hoog op de agenda heeft staan.

Topics en branches

Naast de zestien deelgebieden worden deelnemers aan het werkgeversonderzoek ook gevraagd met welke ict-onderwerpen ze met name bezig zijn (geweest) en of ze in specifieke verticals actief zijn. Dit levert topic- en branchelijstjes op. In deze lijstjes wordt het aantal respondenten dat voor een specifiek onderwerp of markt kiest afgezet tegen het totaal aantal respondenten voor desbetreffende ict-organisatie. Zodoende komen specifieke expertises naar boven.

Bij de topics zien we dat Linkit de meeste lijstjes aanvoert. Het staat op nummer één op drie van de 25 topiclijstjes. Verder voeren Itility, Lemonshark en VodafoneZiggo ieder twee lijstjes aan, wat betekent dat er nog zestien andere lijstaanvoerders zijn. Bij de branches weet Itility vier lijsten aan te voeren, Visma Raet leidt er drie. Hier weten Linkit, SucceedIT en VodafoneZiggo alle drie twee lijsten aan te voeren, waarbij er verder nog vijftien enkele lijstaanvoerders zijn. Hierbij moet wel worden aangetekend dat zowel Conclusion als Mybrand Conclusion allebei één keer winnen, dus als aparte organisaties.

Hoogste respons

Dit jaar heeft 4PS de meeste respondenten weten te trekken, maar liefst 98 medewerkers deden mee aan het werkgeversonderzoek van Computable en Enigma Research. Itility volgt op eerbiedige achterstand met nog steeds een knappe 79 respondenten. Zij worden dan wel op de voet gevolgd, in dit geval door Legian met in totaal 78 respondenten.

Toenemend aantal ict'ers ontevreden over werkgever - Computable.nl (1)

Onderzoeksverantwoording Enigma Research
Computable-lezers ontvingen de uitnodiging om de organisatie waarvoor zij werken als ict-werkgever te beoordelen. Het onderzoek staat stil bij de mate van tevredenheid over de doorgroei- en carrièremogelijkheden bij de werkgever en de waardering die de werkgever voor de werknemers toont. Uiteraard brengt de studie ook de algemene tevredenheid over de ict-werkgever in kaart. Enigma Research voerde het onderzoek namens Computable uit. Uiteindelijk vulden 1.746 personen de vragenlijst volledig in. Dit is voor het volledige werkgeversonderzoek, dus inclusief de niet-ict-organisaties.

Dit artikel verscheen eerder in Computable #2 2024. Lees nu het gehele magazine!

Toenemend aantal ict'ers ontevreden over werkgever - Computable.nl (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 6057

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.